top of page

Tudatos gyermekvállalás


Mai rohanó és egyben fejlett világunkban mikor igyekszünk mindent megtervezni, beosztani az időnket, felvetődik a kérdés, vajon hogyan viszonyulunk a gyermekvállalás kérdéséhez, illetve a gyermekneveléshez? Ebben is igyekszünk tudatosak lenni, vagy a gyermekekkel kapcsolatosan hagyjuk, hogy az érzelmeink vezéreljenek, irányítsanak minket? Vagy csatlakozunk a „gyermeket nem vállalók” táborához? Nagy kérdés főként a nőknél, hogy a karriert vagy a családot választják, vagy megpróbálják összeegyeztetni mindkettőt, melyhez elengedhetetlen azonban egy támogató társ, akivel együtt erősítik, támogatják egymást, s családjukat. Mit jelent a tudatos gyermekvállalás?

 • tudatosan megtervezzük születendő gyermekünk várható születési idejét,

 • ezzel párhuzamosan a leendő édesanya tudatosan felkészíti testét a gyermek befogadására, a várandósságra, s a szülésre. (Általános kivizsgáláson vesz részt. Már a tervezett fogantatás időpontja előtt 3 hónappal elkezdi a „terhességi vitamin” szedését. Tudatosan egészségesen étkezik. Kiemelt gondot fordít a saját és leendő gyermeke lelki egészségére, békéjére pl.: jógázik. Babazenét hallgatnak rendszeresen. Ügyel arra, hogy megőrizze testi erejét, felkészül a szülés fizikai igénybevételére pl.: a várandósság 12. hetétől terhestornára, kismamatornára jár. Ha minden rendben van a várandóssága idején, akkor igyekszik minél több időt a friss levegőn tölteni, sokat sétál, gyalogol, biztosítva ezzel gyermeke számára is a „szükséges mozgásos tapasztalatszerzést”, mely létfontosságú és megelőző jelleggel is hat az idegrendszeri kapcsolatok kiépülésekor. Ha veszélyeztetett terhes az édesanya, akkor utóbbi nem teljesíthető, mert az édesanya kényszer ágynyugalomra van ítélve, de megnyugtató számára, hogy a szülés után is pótolhatóak a kimaradt mozgásos tevékenységek.

 • Tudatosan begyűjt minden információt a szüléssel kapcsolatosan pl.: szülésfelkészítőre jár. Ha már eldöntötte, melyik kórházban szeretne szülni, kér időpontot, hogy látogatást tegyen a szülőszobán, s választott orvosával beszélgetnek a szülés körülményeiről, kiemelten arról, hogyan tudják gyermekével közösen egymást segíteni a szülés során. )

 • párjával tudatosan részt vesznek pl.: csecsemő-és kisgyermekgondozási tanfolyamon, babamasszázs tanfolyamon stb.

 • munkáltatójával megtervezi visszatérését a munka világába,

 • begyűjti a szüléssel, kisgyermekgondozással kapcsolatos könyveket, melyeket elolvasva, ha kérdései támadnak, megbeszéli védőnőjével illetve az ismerős kismamákkal,

 • ha szeretné tudni születendő gyermeke nemét, miután megtudta, különösen figyel arra, hogy optimális legyen a közöttük létrejövő kapcsolat pl.: becézgeti őt, a saját hasát simogatva kialakítja és fenntartja a közöttük kialakuló tapintásos kapcsolatot,

 • a gyermek megszületése után párjával mindketten türelmesek, megértőek, elfogadóak egymással, s babájukkal,

 • igyekeznek kialakítani „kis családjuk”új érték-és normarendszerét, szabályait, melyet betartanak mindketten, s igyekeznek következetesek lenni gyermekükkel.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Még nincsenek címkék.
Follow Us
 • Facebook Basic Square
 • Twitter Basic Square
 • Google+ Basic Square
bottom of page